Монтирани врати Greko - бяло

Вътрешни интериорни врати за дома от стъкло и пластмаса

Тонирани врати

Благодарение на трайното и издръжливо покритие на съвременните интериорни врати, отпада необходимостта от тяхното допълнително украсяване. Но има и врати, които се боядисват още в завода при тяхното производство. Домашното боядисване и заводското – това са две различни неща. Тонираното покритие е изпълнено от няколко слоя лак или боя, и представлява равен и траен защитен слой.

Greko-interior-door-Classen
Интериорни врати модел Greko на Classen – полски производител

 

Стъклени интериорни врати

Особено място във вътрешните врати заемат вратите от стъкло. Вратите от прозрачно стъкло придават на интериора стил, визуално увеличават обема, създават усещане за простор, светлина и лекота. Врати от стъкло – това е компромисен вариант за тези, които предпочитат съвременния стил на обзавеждане – студио. Стъклото създава видимост на обединеното пространство като същевременно разграничава отделните зони. Дизайнерските решения по оформянето на вратите от стъкло и масив: прозрачни, матови и огледални, цели или в дървена рамка, с кристали и метални орнаменти, тонирани във всички цветове на дъгата или с рисунки. Стъклото е чуплив материал. Преди да поставите врата от стъкло, наблегнете вашето внимание към мерките за безопасност. Не купувайте стъклени врати, ако имате малки деца. Плътните врати от стъкло трябва да бъдат от висококачествено закалено стъкло. Добре е да се поставят от професионалист. За стъклени врати се използва триплекс, стъкло със специално покритие. Стъклените врати са изискано украшение за вашия дом.

 

В съвременния интериор стъклените врати изглеждат много логично и стилно. Но не само външният им вид привлича купувачите.

Тези врати се ценят поради своята висока функционалност, устойчивост на въздействия като влажност и висока температура, съхраняват в продължение на целия си срок на употреба своите естетични свойства.

Особено уместни са такива врати за баня и сауна.

Днес, благодарение на трайността на стъклото, вратите от стъкло могат да имат различна конструкция.

За засилване на естетическата страна на тези вътрешни врати, може да ги украсите по различни начини, дори и сами – фото печат, гравировка, витраж, обработка с пясък и др. Стъклената врата е израз на съвременен комфорт и стил, отличаващ се с елегантност и изисканост.

 

Пластмасови интериорни врати

 

Пластмасовите вътрешни врати за сега не се срещат толкова често в домовете, както пластмасовите прозорци. Те по-често се срещат в офиси и търговски центрове. Но постепенно пластмасовите врати завоюват нарастваща популярност, благодарение на високата си трайност, живот (трайност приблизително около 40 години), устойчивост на поражение, отлична шумоизолация. Вратите са различни по цветове и оттенъци. Тези врати са особено необходими за баня, басейн, душ кабина.

 

Отваряне на вратите

 

Вътрешните врати се отличават една от друга, не толкова по материала и дизайна, но и по начина на отварянето им. Традиционните и най-разпространени – са разтварящите се врати. Те са двустранни и едностранни. Техният минус е, че при отварянето им заемат голяма част от полезната площ. Този недостатък е премахнат от раздвижените врати, които се отварят покрай стената или в специален отвор, вътре в нея. По-добре, ако раздвиженият механизъм е разположен отгоре. В този случай отсъства праг и вратата изглежда лека и елегантна.

 

Удачно решение на проблема с ограниченото пространство са сгъваемите врати. Различават се два типа сгъваеми врати: врати книжка и врати хармоника. Недостатък на сгъваемите врати е слабата им шумоизолация. Подходящи се за стаи – дрешник. В малки помещения се поставят въртящи врати (рото), които се отварят във всяка посока и се фиксират при помощта на специален механизъм с магнит. Рото вратите удобно се използват от хора с ограничени възможности. Такива врати се правят от всякакъв материал.

 

Елементи към вратата

Завършващ акцент на вътрешната врата са частите й. Това са: дръжките, пантите, ключалките, бравите, задвижващите механизми за определени врати, праговете и др. От качествената гарнитура зависи функционирането на вратата. Освен практическото приложение на гарнитурата, тя има и допълнително украшение за вратата, подчертава нейния стил.

 

Успешна покупка!

 

Колкото повече варианти, толкова по-трудно е да направиш избора си.

При покупката на вътрешна врата, трябва да се отчитат веднага няколко фактора: свойствата на материала, от който е направена вратата, екологичността, механизма на отваряне, страната, на която трябва да се отваря вратата и на коя страна да бъде монтирана, дизайнът и съответствието на общия стил на дома, цената и собствените финасови възможности. Струва се да се позаинтересувате и от производителите на вътрешни врати. По-голяма е вероятността, продукцията на известна компания, с добра репутация, да съответства на заявеното качество и санитарно екологични норми. Лидер при производството на врати са италианските компании: Barausse, Romagnoli, SJB, Agoprofi, Flex.

Претегляйки всичките за и против, може да вземете оптимално решение и с помощта на нови вътрешни врати да направите своя дом топъл, красив и уютен.

Share Button

leave a reply