Произходът на вратите

История за произхода на вратите

Най-ранните сведения за врати са от египетските гробници, където те са изобразени като единични или двойни. Всяка от тях е била направена от парче дърво. Климатът в Египет е сух, за това там не е съществувала опасност от деформация на дървото.

bronzovi-vrati
Антична бронзова врата, на храм във древен Вавилон

Най-старите врати са били правени от маслиново дърво, като в храма на Цар Соломон са били със златен обков. Освен маслиновото дърво са били изработвани и от кипарис, дъб, кедър и бряст.

В по-късен етап са изработвани врати с бронзов обков, като по този начин са правени опити за запазване на дървото. В Сирия пък, където дървото не се среща често, вратите са били правени от камък. В базиликата на Латерански има две римски врати от бронз. Вратите в Пантеона са подобни, но хоризонталните им панели са по-тесни.

Вратите от VІ век в черквата „Рождество Христово” – Витлеем, са покрити с бронзови плочи. Тези, които са в „Света София” – Константинопол са от VІІІ век и също са направени от бронз. Много други църкви и катедрали са със същите врати, които най-вероятно са били закарани пак от Константинопол.

Най-известните бронзови врати са във Флоренция – „Сан Джовани Батист”. Голяма част от тях са с фигури на листа и птици. Направени са от най-прочутите скулптори Гиберти и Андреа Пизано. Върху източната врата на Гиберти има много барелефи и много илюстрирани фигури. Смята се, че това са вратите на рая, споменати от Микеланджело.

В джамиите на Кайро има два вида врати – железни или бронзови, и дървени. Железните са с декоративни изрязани елементи. Дървените са с преплетен дизайн.

През Възраждането вратите в Италия са с по-елементарен дизайн. Тогава архитектите не са се интересували толкова от визията им, колкото от ефективността. Във Франция и Германия обаче се случва обратното. Там вратите от това време са сложни с издълбани мотиви и богата украса. Тези врати са от периода на Луи ІV, както и на Луи V.

В Уесминстърското Абатство има врата от 1050-та година. Вратите от ХVІІ век са богато украсени с издадени корнизи и дърворезба.

Не се знае в кой период са открити пантите, но те водят до съвсем нов начин за укрепване и декориране на вратите, които могат да са от ковано желязо с много разнообразен дизайн.

Share Button
5/5 - (2 votes)

Leave your comments

  1. Историята на вратите е много интересна. Не се бях замисляла, че всяка култура има специфични архитектурни характеристики на вратите. В арабския свят вратите с ковано желязо са много красиви. От всяка култура могат да се вземат някакви елементи. Разбрах наскоро, че японския стил навлиза при интериорните врати. Параваните мисля, че са тях но изобретение, ако не се лъжа и могат да се използват за подвижна преграда между две стаи или пространство. Има страхотни идеи 🙂

leave a reply