Как да изберем вратата и подготовка за монтаж

Подготовка за монтаж на сигурна врата. Нови вътрешни и външни входни врати Борман. Как да изберете душ кабината. Основни стъпки при покупка на входна врата. Да изберем входната си врата правилно. 10 неща, които трябва да знаете преди да обзаведете вашия хол.

Подготовка за монтаж на сигурна врата

Подмяна на входната врата в дома ви може да ви струва съвсем малко и да стане за рекордно кратко време. За целта, обаче, ще трябва да се заемете със задачата сами.

Преди да стигнем до този момент, обаче, има няколко подготвителни елемента, които трябва да присъстват задължително. Преди да пристигне вратата, ще трабва да се замете с някои не толкова приятни, но пък задължителни неща, чийто списък е споменат по- долу.

Какво ви трябва, за да монтирате новата си входна врата?

Подответе помещението и освободете мястото

Последното нещо, което искате, е да съсипете нещо ценно в антрето или да нащърбите краищата на някои от мебелите там. Уверете се, че работното пространство е напълно почистено и не забравяйте за застелете някаква тъкан на пода, така че да се предотврати появата на някакви драскотини. Монтажниците ще направят всичко възможно, за да не се случи подобно нещо, но никога не е зле да се вземат допълнителни мерки за безопасност!

Заключете домашните любимци в отделна стая или клетка

Точно когато си мислиш всичко върви чудесно, вашето куче решава да си развее опашката навън и излиза през отворената врата по средата на ремонта. Вместо да прекарате времето си вв търсене на изгубения си домашен любимец из квартала, не забравяйте да го приберете в отделно помещение, далеч от всички отворени врати или прозорци. Това е нещо, което много собственици не успяват да вземат под внимание, но е също толкова важна стъпка, както всяка друга, по очевидни причини.

Бъдете отговорни към работното пространство на открито

В зависимост от това как е разположен етажния план на Вашия дом навън, може да се наложи да се извърши малко работа на открито  по почистването на зеленото пространство. Това може да включва окосяване на ливадата, както и подрязване на всякакви храсти или клони, които биха могли да затруднят с външната част на инсталацията на вратата. Всичко каквото трябва, нека бъде направено, за да се улесни работата на монтажиста (вашата или на професионален изпълнител), възможно най- много!

Две неща ще се случат, когато дома ви се сдобие с нова входна врата: той ще изглежда страхотно и стойността му ще се увеличи многократно. Въпреки това, за да може всяко едно от тези неща да се случи, трябва да се погрижите всичко изброено по- горе да се изпълни. Като цяло, приблизително 10 до 15 минути ще ви отнеме подготвителната работа за монтажа на входната врата, което е минимално в сравнение с ползите от проекта!

 

Кое прави една входна врата сигурна?

Сигурността е важен фактор за всеки собственик на жилище и най-очевидният проблем е сигурността на главния вход на дома: входната врата. Има няколко фактора, които допринасят за по-сигурното антре и голяма част от тях са свързани със свойствата на вашата врата и заключването. Ето на какво трябва да обърнете внимание, за да бъде защитено жилището ви.

Материали и монтаж

Очевидно е, че колкото по- здрава е вратата ви, толкова по-добре ще ви защити при опити за принудително влизане, но това не е единственият фактор, който трябва да се търси. Методите за монтаж, използвани при поставяне на вратата ви също са изключително важни за осигуряването на спокойствие в дома.

Материал :

Всички външни врати трябва да бъдат масивни и изработени от здрави материали като фибростъкло, масивно дърво или метал. Кухите врати (обикновено са изработени от картон с тънък лист фурнир отгоре) са лесно преодолими и трябва да се сменят незабавно. Ако се спрете на метална врата, гарантирано е, че те са подсилени вътре и включват качествен заключващ блок. Без него те могат да бъдат лесно огънати с крик.

Монтаж :

Много от входните врати са монтирани така, че да се отварят навътре, но вратите, които се отварят навън, предлагат по-голяма устойчивост на приложената сила и могат по-трудно да се взломят. Освен това, пантите трябва да се поставят с лице навътре, така ще се  предотврати умишленото повреждане или отстраняване. Откритите панти трябва винаги да бъдат защитени с неподвижни щифтове. Винтът застопоряващ пантите, използвани за закрепване на вратата си към рамката, трябва да бъде най-малко 3‘ дълъг и да стигне до стената. В противен случай рамката може да бъде повредена и вратата отстранена по-лесно.

Ключалки и заключващи езичета

След като сте се уверили, че самата врата е здрава и сигурна, доброто заключване е следващата най-добра защита срещу нежелани гости, влизащи в дома ви.

Резе:

Ключалките в бравата тип „топка“ е много по- несигурна отколкото  резето на всяка външна врата, което определено може да повиши сигурността ви. Не забравяйте вратата, която свързва гаража ви с останалата част от къщата. Гаражните врати са изключително лесни за взломяване. Гаражът трябва да се третира по-скоро като външно пространство, отколкото вътрешно от съображения за сигурност.

Заключващ механизъм :

Ключалките понякога могат да бъдат повредени с помощта на чук, или различни инструменти. За да се предотврати това, купувайте ключалка със свободно въртящ се пръстен около цилиндъра.

Рамка на ключалката :

Това е парчето метал, който заобикаля дупката в касата на вратата, в която влиза резето при затваряне. Тази планка трябва да бъде закрепена с 4 3‘ винтове и да бъде направена от здрав метал.

Прозорец

Не е ясно коя е най-сигурната врата в света, но ако имате прозорец в непосредствена близост до нея, тя лесно може да бъде разбита. Поради тази причина, врати с прозорци никога не трябва да се използват като входни врати и прозорците трябва да се поставят достатъчно далече, така че крадците да не могат да достигат до вратата.

 

Нови вътрешни и външни входни врати Борман

Според различните критерии, интериорните и входните врати Борман могат да бъдат разделени на групи. Това може да стане според тяхното предназначение – вътрешно или външно, което понякога е много условно. Често клиентите се затрудняват с избора на врата, защото не са информирани добре за характеристиките на всеки вид. Във фирма Борман България има консултанти, които винаги са готови да се притекат на помощ и да обяснят всичко, от което клиентите се интересуват. Най-често хората питат за разликата между двата вида входни врати:

„Вътрешните“ Борман са по-неустойчиви срещу въздействия отвън и затова е по-добре да се монтират в офиси и апартаменти, които са в кооперации или блокове. По този начин се защитават от атмосферните условия и по-дълго време могат да запазят външния си вид и функционалността си. Това, че се използват за вътрешно приложение, дава възможност за по-нестандартни дизайни, както и такива с по-капризни материали, като кожата например. Освен това, сигурността им е на много високо ниво, а изолационните качества също са добри.

„Външните“ врати на Борман се правят с много по-качествени покрития, които са устойчиви срещу сняг, дъжд, директна слънчева светлина и вятър. Материалите не се поддават на резките разлики в температурата, без значение от сезона. Вратата не променя цвета си с времето и не се изкривява. Този тип врати се използват най-вече за къщи и открити входове на кооперации, където са изложени на външни взаимодействия. Техните изолиращи качества са отлични, а защитата им е на много високо ниво. Външният им вид е по-ограничен в сравнение с този на вътрешните врати, но това не го прави по-малко естетически и красив.

Блиндираните врати също не са изключение. При тях структурата е такава, че не се подава на външните влияния. Към кой от гореописаните класове ще се присъединят, зависи от външното им покритие. То може да бъде както ламинат, така и естествен фурнир или закалено стъкло. Нивото на сигурност при тях е най-високо, а изолацията, която осигуряват, много добра.

Разделението на вратите на софийската фирма Борман, което направихме, е условно и не бива да се счита за задължително. Не е проблем вътрешна врата да се използва за външна, както и обратното. Всеки клиент сам решава какво да прави, като след това той отговаря за последствията, които е възможно да възникнат.

 

Как да изберете душ кабината

Когато търсите душ-кабина, най-лесното решение, което трябва да вземете е каква да е формата на кабината. Ако не сте правили вече ремонт, най-добре е да погледнете какви видове и форми на заграждения ще отговарят на вашата баня. След това изберете стила на душ кабината. В крайна сметка всичко се свежда до личните ви предпочитания за душ пространство, издръжливост и обща естетика. Направихме справка за общите стилове на врати и душ кабини в списъка по-долу, за да ви помогнем да осъществите своя проект за подобрения в дома.

 

Стилове на вратите при душ кабините

Плъзгаща се врата

Плъзгащите се врати за душ кабините се предлагат в разнообразни ценови диапазони. Чудесни са за малки пространства. Корпусът с плъзгаща се врата заема най-малко място в банята. Огледайте добре вратите и всички панелни уплътнения, за да се уверите, че кабината не пропуска вода когато вратата се издърпа напълно.

Врати с оси

Вратите с оси, наричани още люлеещи се врати, се отварят навън с плавно движение. Това е друг чудесен избор за малки пространства и особено за малък душ вход, който не е достатъчно голям, за да побере панелите на плъзгащата се врата. Поради малките размери на пантите, прикрепени към дъното на кабината и отгоре, всички-стъклени душ кабини използват въртящи се врати за изчистени линии и модерен външен вид.

Врати на панти

Вратите на панти често се използват с нео-ъгълни душ кабини и могат да бъдат монтирани да се отварят навътре или навън. За разлика от осовите врати, тези врати имат панти от страна на панела на вратата. Потърсете врати на панти, чиито панти са защитени от протичане и са изработени от неръждаема стомана за максимална издръжливост.

 

Форма на корпусите

Нео-ъгълен

Предимно се използва за ъглови самостоятелни душове, нео-ъгловите душ кабини разполагат с врат на панти, които могат да бъдат монтиране да се отварят наляво или надясно. Този тип корпус обикновено е за място с ъглов душ. Дизайнът на нео-ъгловата кабина е с врата в центъра за лесно влизане в по-малкото душ-пространство.

Правоъгълник или квадрат

Правоъгълните душ кабини са едни от най-често срещаните форми и могат да предложат просторно размер място за къпане с разнообразие от възможности за стил на врата. Квадратните корпуси, от друга страна, предлагат изчистени линии на по-малко място или ъгъл.

Извити

Това е сравнително нов дизайн на корпуса на душ кабина, който позволява използването на плъзгащи се панели за врати.

Ако сами ще монтирате избраната душ кабина, следвайте инструкциите, които идват заедно с елементите на душ кабината.

 

Основни стъпки при покупка на входна врата

В търсене сте на входна врата за вашия дом? Това не е никак лесна задача и ние сме отлично запознати с този факт. Позволете ни да ви дадем няколко съвета.

 1. Преди да започнете с търсенето си направете списък с изискванията, които имате.

Така ще ви бъде много по – лесно когато правите избора си, защото ще знаете точно какво търсите, а и шансът накрая да сте по – удовлетворени е значително по – голям. Съветваме ви вашата нова врата да е стабилна, здрава и изготвена от такъв материал, че нито дъждът, нито снегът, нито пък ниските температури да могат да ѝ повлияят.

Съобразете се първо с чисто практичните изисквания, а след това се насочете към дизайн и т.н. Допреди няколко години изборът беше доста ограничен и труден, но днес разнообразието е голямо и е значително по – лесно да намерите вратата, която най – много ще пасне на дома ви и на посланието, което искате да предадете с него.

 1. Материалът, от който е изготвена една врата е от изключително значение.

Както споменахме по – нагоре, вашата врата трябва устоява на метериологичните условия. На пазара в момента се предлагат най – вече алуминиеви, железни, дървени, дори и стъклени врати. Вие сами, а и според мястото, на което живеете трябва да решите какво би било най – подходящо и от какво вие бихте били най – доволни.

 1. Най – важният съвет, който можем да ви дадем е да пазарувате разумно.

Няма значение дали купувате само една врата или сменяте абсолютно всички в дома си, имайте предвид следното: Уверете се, че всички компоненти по вратите са изготвени от един и същ производител. (Понякога се случва да се сглобяват врати с части от различни фирми и това води до някои несъответствия, ако искате да избегнете този проблем се уверявайте, че всичко е направено от една и съща фирма, така ще си гарантирате, че нещата ще си паснат перфектно.)

Проверете дали прагът съвпада плътно с края на вратата. За да ви осигурят допълнителна сигурност, някои производители поставят на входните врати стъкла, които са изготвени от специални материали и предотвратяват счупвания, така ще сте спокойни, че нито силният вятър, нито пък някой ловък крадец може да разбие стъклото и да нахълта в дома ви. Цените на вратите с подобни елементи са по – високи от останалите, но в името на вашето спокойствие жертвата определено си струва.

Вратите от висококачествена стомана имат т. нар. термична преграда. Често това е винилова лента или част от дървената рамка, която разделя вътрешната и външна обшивка на вратите. Това предотвратява излизането на топлия въздух от вкъщи навън и обратното – навлизането на студа вътре в дома ви. По този начин си гарантирате също, че през студените зимни месеци вратата ви няма да замръзне.

 1. Не на последно място – подгответе се.

Предполагаме, че повечето от вас нямат достатъчно голям опит с купуването на врати понеже това е покупка, която не се прави толкова често. За да се чувствате подготвени обаче можете първо да разгледате в интернет – какви врати се предлагат, какви цветове, от какви материали, кое е модерно днес, кое е най – безопасно и най – изгодно, да видите и как всяка една врата е съчетана с обстановката около нея, как стои, как изглежда(бъдете внимателни обаче понеже невинаги цветовете в интернет отговарят на реалните цветове, трябва да имате едно наум за този факт).

Ако все пак не разполагате с много време, което да отделите можете просто да се обърнете към някой специалист, който освен, че ще ви помогне в избора, също ще ви даде някои полезни съвети, защото когато става въпрос за дома ни винаги искаме най-доброто.

 

Да изберем входната си врата правилно

Ако сте в търсене на входна врата за дома си веротятно знаете, че те обикновено се закупуват от няколко места – специално обособените за това магазини (Вижте сайта на Борман България за входни, интериорни и пожарни врати), големи хипермаркети за строителни материали, могат да бъдат поръчани на професионалисти, които изработват врати или да се допитате директно до фирма, която се занимава с производство. Повечето врати, които са поизведени са направени от шепа големи компании, които се занимават и специализират в тази дейност. Тези големи фирми притежават няколко по – малки или регионални производители като всеки поизвежда определен тип врата и изпраща на местните дистрибутори. От вас зависи към кого ще се обърнете при закупуването на вашата собствена.

При смяна на вече съществуваща врата, това което правят от Борман е, че трябва внимателно да се измери действителната ширина, дебелина и височина на вратата. Това е при условие, че купувате единствено и само вратата. Ако сте решили да смените абсолютно всичко, тоест целия комплект, който включва и рамката, т.нар. панел тогава трябва да измерите дебелината на съществуващия отвор, от вътрешната страна на външното формоване, до вътрешността на вътрешното , тоест това ще е равно на дебелината на стената, около която е самата врата. Тук е моментът, когато трябва да прецените и от коя страна ще се отваря вашата нова врата. Опитайте като заставате от различните страни и опитвате от коя би ви било най – удобно да отваряте и затваряте.

Когато купувате дървена врата, потърсете висококачествени дървесни материали (именно заради това Борман предлагат само заводски блиндирани врати, с доказано качество), издръжливи облицовки и внимателно направени детайли. По правило, колкото по – сложни са детайлите и дърворезбата, толкова по – широка и дебела е релсата, тоест – по – добра е вратата. Обикновени повечето врати се правят по един определен размер, но това не пречи да се напави нещо по индивидуално посочени размери, все пак не трябва да забравяме, че дървото е материал, с който може да се работи доста лесно.

Ако обмисляте да смените целия комплект, както споменахме по – рано, то уверете се, че всички компоненти са от един и същ производител. Много системи се сглобяват от дистрибутори и техните части могат да създадат проблем, когато дойде ред да се монтират на определеното място понеже трудно могат да бъдат проектирани да се обединяват безпроблемно. Уверете се, че всички уплътнения за херметичност са плътно затворени и прагът се зацепва с долния ръб на вратата.

Турските входни врати идват от завода без праг, но от Борман България предлагат и като допълнителна услуга поръчка на гранитни прагове. Много важен съвет, защото е свързано с енергийната ефективност и така ще си спестите много бъдещи ядове, както и ще сте сигурни, че през зимата домът ви ще запази топлия въдух от отоплителните тела, а лятото вътре ще се усеща прохлада, вратите няма да пропускат въздуха и той няма да излиза навън.

Висококачествените врати от стомана и стъклопласт имат термична преграда – изолирано отделяне , което също предотвратява излизането на студа и топлината отвън през кожата и рамката на вратата. Особено през зимата това е абсолютно задължително. В противен случай може да се образува лед върху вътрешната повърхност на вратата, което води до замръзване и с това да си навлечете доста други старнични проблеми. Дори и цената на тези модели да ви се струва малко по – висока, то висококачествената врата със сигурност ще ви се отплати обратно с гладка и безупречна работа, енергийна ефективност, ниски изисквания за поддръжка, за разлика от дървената врата, която има нужда да се освежава поне веднъж на всяка година и страхотен облик през следващите години, в които ще я използвате, защото това е покупка, която не се прави

 

10 неща, които трябва да знаете преди да обзаведете вашия хол

Добра идея е да смените обзавеждането на хола, но винаги е по-добре и препоръчително да получите видите някои идеи за това как да можете да си спестите средства и да постигнете добър ефект.

 1. Винаги правете подробен план на идеите, които имате. Така ще ви е по- лесно да предвидите бюджет и време, в които трябва да се вместите.

2 . Разгледайте някои списания или каталози, или по-добре можете да сърфирате в мрежата и да търсите модели, цветове и стилове, за които мечтаете. След като си съберете колекция от различни дизайни, опитайте се да изберете тези проекти, които отговарят на вашите интереси и идеи най-много.

 1. Осветлението играе значителна роля за успеха на вашия проект за интериор. То създава добра атмосфера. Води до увеличаване на блясъка и излъчването на помещението. То стимулира сетивата ни и повишава нивата на окситоцин, които са отговорни за щастието. Също така, ароматизираните свещи могат да внесат допълнителна светлина в стаята. Подредете ги на подходящи места.
 2. Изборът на правилното обзавеждане е толкова важно, колкото кислорода за нашето тяло. След като изберете мебелите, подреждането им по подходящ начин е също толкова важно. Не се изкушавайте да поставяте мебелите подредени до стената. Стаята ви ще изглежда по-малка така.
 3. Друго важно нещо е използването на подходящите завеси. Изберете завесите, които да съответстват на цвета на мебелите. Така че, не съсипвайте всичко в последния момент, само заради една глупава грешка.
 4. Подовата настилка също е важно нещо, което трябва да се има предвид. Тя е от съществено значение за обзавеждането. Подовата настилка може да бъде от плочки, мокет или дърво. Вие трябва да се погрижите тя да бъде с подобен цвят или по-тъмен нюанс от стените.
 5. Трябва да има достатъчно количество свободно пространство за извършване на ежедневните ви дейности, например за ходене. Иначе, стаята ще заприлича на магазин за мебели.
 6. Можете да добавите всякакви красиви аксесоари в стаята. Можете да вземете някои мебели от занаятчийски изложения и битпазари. Аксесоари трябва да са артефакти, ценности или предмети, които представляват интерес.
 7. Може да се използват растения, зеленина или дръвчета, за да се осигури един вид естествена красота в атмосферата на стаята. Те ще запълнят празните пространства, а ако все още не сте убедени в значението на растения в дома си, разгледайте списанията.
 8. Няколко красиви картини и пана наистина могат да внесат свежест в стаята. Те определят стила ви и носят наслада за всеки, който ги наблюдава.
Share Button
Rate this post

leave a reply