PVC дограмата – характеристики

Характеристики на PCV дограмата

pvc-aluminieva-dograma
Алуминиева и ПВЦ дограма, изпълнявана от Борман България

Във всеки един дом, прозорците са от голямо значение и изпълняват много важна функция. От тях зависи и здравето на обитателите на жилището. Повечето слънчева светлина, която прониква през прозорците е по-благоприятна за живущите. Прозорците освен това ни защитават и от прахта, която влиза от улиците. Пропускат само свежия въздух и ни предпазват.
Качествените PVC прозорци и врати вече не са лукс. Те са достъпни за всички и цената им не е толкова висока. Новите технологии непрекъснато се развиват и се внедряват в домакинствата. На пазара се предлага голямо разнообразие от различни прозоречни конструкции, така че всеки може да избере вариант според възможностите и желанията си. За това е много важно, когато посетите дадена фирма за дограма, да кажете точно какви са предпочитанията ви. Изискванията ви могат да бъдат разделени на три групи – икономически, функционални и архитектурни.
Функционални изисквания
Това са изискванията, които включват:
Физика на дограмата – звукоизолация, топлоизолация, въздухопроницаемост, монтажни детайли, пароизолация и т.н.
Безопасност – лесно обслужване, защита от злонамерено проникване, устойчивост срещу вятър и др.
Осветеност – слънцезащита и светлопропускливост.
Топлината се губи много повече през прозорците, отколкото през пода, тавана и стените. За това е много важно каква дограма ще се избере, която да защитава помещението от студа.
Старите дограми не могат да спрат теченията, защото не са добре уплътнени. От друга страна пък, при тях по-лесно се получава проветряване на помещението, защото въздуха влиза постоянно и така се предотвратява появата на конденз от вътрешната страна на прозореца. Днешните дограми не пропускат никакъв въздух, което от една страна е добре, но от друга се нарушава въздухообмена в жилището и по този начин се налага да се вземат допълнителни мерки.
В проектите на самите сгради се предвижда вентилацията на помещенията, която трябва да обезпечава нормалните жизнени функции на обитателите и да ги обезопаси. Ако например се използват битови газови уреди и въздухопроницаемостта е намалена, това може да доведе до много лоши последици. Получава се така, че въдздухопроницаемостта и топлоизолацията са в конфликт при новите прозорци, защото те не пропускат въздуха, а това пречи на въздушния поток. Този проблем може да бъде решен, като се използват специализирани системи за самовентилация или като се поставят климатични клапани в канали на камерите на профилите. Някои профили имат вградени климатични клапани.
Може да се пропуска въздух и през шевовете на самата сглобка, както и между стените и дограмата. Ако има такова пропускане, това означава, че монтажът е направен неправилно или дограмата не е изработена както трябва.
Дограмата е най-слабата част от помещението, когато става въпрос за звукоизолация. Днешните технологии обаче са се справили идеално с този проблем, който се среща най-често в по-големите и шумни градове. За да се повиши звукоизолацията на дограмата е необходимо външното стъкло да бъде по-дебело от вътрешното. Може например, вместо стандартните 4мм, външното стъкло да бъде 10мм, а вътрешното 6мм. Възможно е да се постигне по-голяма звукоизолация и като се увеличи разстоянието между стъклата, което да бъде запълнено с инертен газ. Има и специални стъкла с по-висока степен на шумоизолация. Шумът обаче не е само въздушен, той може да бъде и ударен. Пример за ударен шум е тракането на колелата на влак, вибрациите от големи камиони и т.н. За жалост, все още не е открит начин прозорците да ни предпазват и от този вид шум.
Много важна функция при прозорците е възможността за пропускане на слънчева светлина. Добре е всяко едно помещение да бъде осветено. Днешните дизайни са толкова разчупени, че може да се гарантира много голяма остъклена площ в жилищата. За да се поставят те обаче, трябва да имат много голямо съпротивление на топлопредаване.
Вратите в днешно време, освен че ни пазят от прахта и шума, могат да ни гарантират и по-голяма сигурност по отношение на престъпниците. Около 80% от всички кражби стават именно през прозорците. Преди време беше на мода да се поставят метални решетки, но в днешно време се произвеждат специални противовзломни стъкла, които са много здрави. Те са направени със специална армировка и могат да издържат на 90 удара с чук по тях. Има и други такива стъкла – триплекс. При тях стъклото се напуква при удар, но не се чупи и не може да бъде отстранено от рамката.

Икономически изисквания за прозорците
Към икономическите изисквания спадат разходите за поддръжка, баланса между качеството и цената, дълговечността и икономията на енергия.
Дълговечността е може би най-важното нещо при дограмата. Тя зависи от материала на профила, конструкцията и условията на експлоатация. При профилите от ПВЦ дълговечността трябва да е минимум 40 години, а тази на стъклопакетите около 20 години. За уплътненията се дава срок от около 10 години.
Спестяването на енергия също е много важно при дограмата. Новите стъклопакети имат възможност да бъдат оборудвани със специални стъкла и стъклопакети, които не допускат ултравиолетовите лъчи да навлизат в помещението и не пускат инфрачервените топлинни лъчения да излизат.

Изисквания относно архитектурата
По отношение на архитектурата и естетиката, дограмата може да бъде с много различни форми и цветове. Може да бъде съчетана с останалите елементи от архитектурата или да се слива с тях. По този начин се постига модерен външен вид според вкуса на стопаните. Прозорците могат да бъдат както обикновени, така и много модерни. Те задължително трябва да съответстват на останалия стил в дома и да допълват неговия интериор.
Най-важното е, когато решите да поръчате нова дограма, да знаете точно какво искате и да успеете да го обясните и формулирате пред производителите. Всички типове дограми са добри, стига да са направени както трябва и да са изработени от качествени материали.

Share Button
5/5 - (3 votes)

Leave your comments

  1. Не съм много съгласна с това, че може „външното стъкло да бъде 10мм, а вътрешното 6мм“ вместо стандартните 4мм. Да може да са различни от 4 мм, но знаете ли 10 мм колко са много. Такова стъкло се използва за под или за външни витрини на магазини и за стъклени врати. А и цената е доста по-солена от по-тънките стъкла. Няма смисъл да си слагаш толкова дебели стъкла в дома, освен ако не живееш в някакъв замък. МАксимум 6мм е приемливо за дограма за апартамент.

leave a reply