Да увеличим противопожарната устойчивост на вратата сами

Защитата на вратата срещу пожар е доста лесна, стига да се съобразите с някои основни правила и насоки.
Минималната дебелина на вратата, за да е устойчива на огън, е 35 мм. Друго важно изискване е вратите да бъдат масивни – не кухи.
Ако вратата ви не е плоска, а е с панели, тогава минималната дебелина на панела за дървените врати е 12 mm- за дъб или 16 мм за иглолистна дървесина(бор). Ако панелите са по-тънки от препоръчаните размери, тогава можете да закупите фурнир за увеличаване на дебелината. Първоначално панелите на вратите трябва да са дебели най-малко 9mm, за да могат да бъдат облицовани за увеличаване на дебелината.
При използване на специална боя за защита на врата или лак за стандартни врати, който увеличава издръжливостта на огън за 30-минутни, трябва да бъдат използвани като част от цялостна програма за превенция на риска от пожари и това трябва да включва уплътнения, набъбващи уплътнения при досег с дим и огън, които да запълват празнотите около отвора или вратата , набъбващи ключалки, набъбващи панти. Повечето компании, специализирани в тази област, осигуряват всичко това под формата на Ремонтен комплект за противопожарна защита .

Увеличаване защитата от пожар до 30 мин. на обикновените врати
Ако е необходимо да се увеличи дебелината на вратата, можете да използвате листове фурнир. Попитайте за правилата, които ще гарантират да се справите със задачата успешно и ще постигнете стандартите, за да може вашата врата да е устойчива до 30 мин. на въздействието на евентуален пожар.
Ако вратата ви е в съответствие с изискванията по отношение на дебелината, за да увеличите защитата до 30 минути, ще трябва да подготвите врата си, монтирайки всички останали неща:

• Набъбващи уплътнения при досег с огън и дим
• Набъбващи ключалки, панти, затваряне, които са в досег с огън и дим
• Набъбваща защитна карта
След като сте подготвили изброените допълнителни продукти за вратата, преминете към почистване на повърхността и след това премахнете старателно всяко предишно покритие, за да се получи добър контакт и да се сложат продуктите качествено.
Можете да нанесете 3 слоя уплътняваща защитна боя или набъбващ лак – 1 л за 13 кв. м. за слой , за да се гарантира, че покритието отговаря на изискваната защита.
След като сте нанесли 3 слоя боя/ лак, можете да нанесете 2 слоя на устойчива на огън боя или лак- 1 л за 10 кв. м за слой , като се използва четка, пръскачка или валяк.
Със сигурност този малък ремонт ще допринесе максимално за издръжливостта на вратата при евентуален пожар.

Share Button
5/5 - (1 vote)

leave a reply