Как да изберем качествени врати за дома и офиса

Вратите винаги са имали една и съща цел – да ограничават достъпа от една част на жилището до друга. Производството на врати е претърпяло редица промени, както и останалите сфери на човешката дейност.

Необходимо е да обърнете внимание на няколко характеристики при избора на врата, тъй като не всички модели от тези, които пазарът предлага са толкова качествени.

Характеристики на качествената врата:

Една врата трябва добре да уплътнява, за да има задоволителна топло и шумо изолация. Здравината на вратата е друг важен фактор при нейния избор, защото сигурността е на първо място, а и масивните врати се отличават с наистина красив дизайн. От особено значение е и здравото покритие на вратата, което я предпазва от надраскване и потъмняване при почистване.

Видове материали за изработка на врати:

  • Дърво – Това е най-използваният материал в исторически план за изработка на врати. Намира най-широко приложение при изработването на интериорни врати.
  • Алуминий – Той гарантира устойчивост на температурни промени и влага, както и механична здравина. Най-често се използва като материал за врати на мокри помещения като тоалетни и бани, тъй като не корозира.
  • Желязо – Използва се за направата на входни врати, които се наричат още и „блиндирани”. Благодарение на този материал се постига голяма здравина на вратата, което позволява по-добра защита на различните помещения от влизане с взлом.
  • МДФ – Това е най-използваният за изработка на врати материал. С „МДФ” се обозначават три различни видове материал:
  • МДФ – микрочастици, които са със средна плътност. Този материал постига много добра механична якост. Обработва се лесно и съотношението между качество и цена е добро.
  • ПДЧ – това са плоскости от дървени частици. По-некачествен материал, който не е особено подходящ за направа на врати.
  • ХДФ – това са микрочастици с висока плътност. Отличава се с добра устойчивост на влага и механична здравина.
Interiorni-vrati-PortaDoors
Качествена интериорна врата, модел Малага на полския производител Porta Doors

ХДФ е сравнително нов материал, който постига оптимално добро съотношение между цена и качество. Неговата устойчивост позволява да се получи добро уплътняване, запазващо се във времето, при добър монтаж. Изключително подходящ материал за изработване на вътрешни врати, благодарение на неговата плътност.

При избора на вътрешни врати е препоръчително да не се спирате на покритие от хартиено фолио, а от естествен фурнир или ПВЦ фолио. Добре е и пантите на вратата да са повече от две.

Най-добри препоръки бихте могли да получите при консултация с професионалисти в тази област. Важно е преди да направите своя избор да сте запознати с предимствата и недостатъците на съответните врати, за да сте сигурни, че покупката ви ще се окаже една наистина добра инвестиция.

Share Button

leave a reply