Полезни съвети за покупка на интериорните врати

Тъй като вратите са най- забележимите и използвани части в интериора на дома, те заслужават изключително внимание, когато дойде време да се купуват нови. Правилно подбраните врати ще се използват ежедневно, ще сведат до минимум шума и ще добавят характер или стил на цялостния интериор на дома.

plazgashta-vrata-kiler
Плъзгаща врата горно водене (без релса долу).

Интериорни врати се предлагат в много различни стилове и конфигурации и са изработени от различни материали. Видът на вратата, която ще изберете за вашия дом може драстично да повлияе на личния ви живот, на интериора на вашия дом, контрола върху шума и визуалното впечатление.

Съществуват няколко вида интериорни врати, различаващи се по начина, по който функционират. Независимо от типа на вратите, рамките са изградени на един и същ принцип, с изключение на тези на плъзгащите се врати.

  1. Врати на панти

Окачените врати са стандарт във всеки дом. Конвенционалните врати на панти могат да бъдат дясна или лява. Една врата, която се отваря към вас и бравата й е вдясно е дясна. Вратата, отваряща се на противоположната страна е лява.

Повечето врати с панти имат еднаква основна рамка, състояща се от две греди, които са разположени вертикално и две или повече релси, разположени хоризонтално.

Окачените врати са закрепени с помощта на две или три панти към касата. Пантите са разположени на гредата за панти, а бравата и ключалката са на заключващата греда.

  1. Сгъваеми врати

Сгъваеми врати често се използват за прикриване на широко пространство, където отварянето на конвенционална врата ще бъде неудобно или ограничено. Монтирани по двойки, сгъваемите врати съчетават действията на плъзгащите се и окачените врати.

  1. Плъзгащи врати

Има два вида плъзгащи се врати, в зависимост от начина на отваряне. Едните често се използват в килера или в склада. Те са с леки вътрешни плъзгачи, които висят от ролки. Те обикновено се монтират по двойки или тройки и минават една зад друга, за да се позволи достъп до помещението, на което са монтирани. Този модел плъзгащи врати, съчетани с огледала са много предпочитани за дрешници.

Другият вид плъзгащи се врати е предназначен за ограничено място, където не може да се позволи плъзгането на няколко крила. Вратата влиза като в „джоб“ в стената. Рамката на този модел плъзгащи врати има странична опора, която е разделена, за да влезе вратата и вградена релса в горната част. Ролките, монтирани на върха на вратата се плъзгат по релсата.

За да сте сигурни, че няма да сбъркате при избора на интериорна врата, внимателно обмислете ролята, с която ще натоварите вратата, свалете точните размери и преценете дали това, на което сте се спрели отговаря на стила на интериора в дома ви.

Share Button
5/5 - (3 votes)

leave a reply