Защита на офиса от пожар с пожароустойчиви врати

Офисът е място, в което се съхраняват изключително важна информация на фирмата. Това е мястото, което е много привлекателно за отмъкване на документи, офис техника или пари на фирмата.

Но също така има риск от загуба на информация или разрушаване на самия офис от пожар. Избухване на пожар може да доведе и до фатални последици за служителите в офиса.

pojaroustoichivi-vrati
Пожароустойчива врата антипаник

След като се има предвид, че е помислено за всякакви защитни системи по отношение информацията в офиса, е хубаво да се планира инвестиция за надеждна и качествена защита на помещението от пожар с пожароустойчива врата.

Причината, поради която ни е необходима такава врата е ясна: една допълнителна и надеждна застраховка при възникване на пожар, след който последиците да са фатални както за служителите в офиса, така и за ценната информация. А доколко е ефективно решението поставяне на пожароустойчива врата и струва ли си вложената инвестиция? Както се казва с нещо не е като без нищо, но всъщност това решение е много повече. Една такава врата на офиса би осигурила значително спокойствие по отношение възникване на пожар и достиганео му до вратите на офиса. С нея до голяма степен може да се каже, че фирмата е изпълнила мерките за безопасност в това отношение и показва поемане на отговорност. Именно отговорността е изключително важен показател за добрата и организирана работа в дадената организация. Това е важен показател за добър имидж пред самите служители на компанията в офиса. Пожароустойчивата врата би защитила офиса от навлизане на огън и разпространение на дим в помещението, което би оправдало инвестицията в дългосрочен план при наличие на пожар.

Пожароустойчивите врати в днешно време никой не бива да си ги представя като непривлекателни за окото метални врати. Могат да бъдат по такъв начин изработени, че да изглеждат като дървени и никой да не разбере, че това са пожароустойчиви врати. Моделите могат да бъдат много разнообразни като интериорни, гаражни, двукрилни, еднокрилни, стъклени и плъзгащи. Съществуват и универсални метални врати, които биват еднокрилни и двукрилни. Огнеупорните врати биват екстериорни или интериорни. С напредналите технологии в днешно време има и дървени противопожарни врати с изключително високо качество. При тяхната изработка се използва дървена конструкция и панели, но могат да бъдат оборудвани с със специално уплътнение, което притежава способността да ограничи навлизането на дим и огън в помещението. Този уплътнител става пяна и запълва цялото вътрешно пространство на вратата при продължително излагане на висока температура. В изработката на дървените врати се използват каси от плътен масив, който е плътно закрепен към крилото на вратата. На външен вид такава огнеупорна врата почти не се отличава от стандартните.

Показател за качество на вратите е критерият степен на пожароустойчивост, по който се извършва сертификацията им и след това се разпределят в няколко класа. Стандартът UNI 9723 дава гаранция за пожароустойчивост на една врата. Обозначеното съкращение REI показва колко време теоретично могат да издържат на огън. Минималното време на издръжливост на огън е 30 минути, а максималната граница е до 120. Вратите са маркирани със знак СЕ, който обозначава продуктите, отговарящи на стандартите в EU.

Share Button

leave a reply