Стъкло за интериора

В последните години стъклените интериорни врати все по-често намират място в дома ни или офисите и учрежденията. Те придават свежест и помещението изглежда по-светло и просторно с тях. Стъклените интериорни врати внасят чувството за модернистичност на мястото, където са поставени. Тенденцията е такава, че се предпочитат все повече този тип врати за домовете, тъй като освен добрите им качества, които притежават по отношение устойчивост, те са лесни за почистване и поддръжка.

врата от рисувано стъкло Стъклените врати могат да се изработят от няколко вида стъкло като основните са: флоатно, ламинирано, предпазно, армирано, релефно, декоративно, нискоемисионни Ка стъкла, стъкло триплекс, стъкло стопсол и огледало. Ето малко полезна информация по отношение на видовете стъкла и техните качества по отношение употребата им за врати и прозорци и друг вид интериор.

Най-често използвано в интериора е флоатното стъкло. То е стандартно бяо стъкло, което може да се монтира навсякъде. То бива с различна дебелина съответно за различна употреба.

Ламинираното стъкло притежава много голяма здравина. Това е факт поради отливането на трети слой пластмаса, поради което стъклото не може да се разпръсне, когато е ударено или счупено. Използва се на места, където е необходимо стъклото да има голяма устойчивост и якост, т.е където се натоварва много. Добро решение е за места, на които трябва да има стъкло с големи размери като стъклени врати, витрини и др. , където при удар на обикновено стъкло би се получила опасност за здравето на хората.Много добро решение е за интериорни врати при семейства с малки деца.
Използва се предпазно стъкло, когато има опасност от нараняване на близкостоящи хора при удар на стъклото. Това стъкло се начупва на много голям брой мънички парченца, които не биха наранили сериозно човек и затова се счита за безопасно.

Има и вид стъкло, което е проектирано да издържа на висока температура. Армирано стъкло се използва в тежката промишленост за помещения, където температурата е висока и обикновеното стъкло не е подходящо решение. Технологията на производство на армираното стъкло е такава, че се вграждат метални нишки в структурата му и те държат много здраво стъклото. Така при нагорещяване то не може да се счупи и деформира.

Много красиво за интериорни врати е декоративното стъкло. То може да се оцвети в различни цветове чрез цветен филм, който придава дълготраен ефект на стъклото. Декоративните стъкла могат да бъдат монтирани навсякъде като са много често поръчвани за интериорни врати за хол или подобно помещение вкъщи.
Друг подобен вид стъкло е релефното. То може да бъде също много добро решение за интериора на дома. Особено подходящо е за интериорна врата на хол или всекидневна, на секция или друго място. Релефното стъкло отразява светлината като лист и придава красота и чар у дома.

Нискоемисионни Ка стъкла намират приложение основно в стъклопакети за PVC дограми. Ка стъклата са изработени със специално покритие, което дава много добри топлоизолационни качества на стъклото. Цената също вече им е изгодна и поради тази причина се използват все по-често за направата на прозорци.
Стъкло триплекс е многопластово стъкло, като пластовете са съединени с високоякостен филм. Тази структура придава на стъклото много добри шумоизолиращи качества и способността да предпазва от ултравиолетовите лъчи. Също така триплекс стъклото е много устойчиво на удари, което не е никак маловажно. Обикновено се използва в комбинация с друго стъкло в стъклопакет за PVC дограма.
Стопсол стъклото има най-добрите свойства за защита от вредните слънчеви лъчи. Този вид стъкло притежава и много добра устойчивост срещу надраскване. Стопсол стъклото е много лесно за почистване при зацапване. Тези качества се дължи на това, че отгоре е покрито с тънък слой метални оксиди, които правят тази уникална устойчивост на механични наранявания. Освен това стопсол стъклото преобразува слънчевите лъчи в енергия и има много добри топлоизолационни свойства. То също се използва в комбинация с други стъкла в стъклопакети за PVC дограми.
Огледалата се използват много често в интериора на различни по вид помещения в дома или други сгради. Огледалата биват много разнообразни по форма и размер.

Share Button

leave a reply