Пожароустойчива или обикновена врата?

Дървените противопожарни врати могат да се използват както в класическия стил на обзавеждане, така и в модерния.
Има ли разлика между стандартните дървени врати и противопожарните? Външно няма почти никаква разлика, освен че крилото е малко по-дебело. Вътрешно обаче, разликата е огромна.

Противопожарните врати са със сглобяване тип сандвич. Те са пълни с топлоизолатори, които предотвратяват възпламеняването на вратата. Има много видове запълнители и всеки производител решава какви да използва. Най-често се среща минералната вата. Освен вътрешния пълнеж, вратата се облицова и външно с друг материал, като най-често предпочитани са влакнистите МДФ плочи. Върху тях има още един слой от огнеустойчива боя.

pozharoustojchivi-vrati
Дървени пожароустойчиви врати

При противопожарните врати има специални гумени уплътнители, които също са направени от противопожарен материал. Той се превръща в пяна при висока температура и по този начин спира дима и му пречи да проникне в съседното помещение.
Задължително е противопожарната врата да бъде оборудвана с механизъм за ръчно отваряне, защото може да се наложи през нея да се евакуират хора. Този механизъм не е с ключ, а със система „антипаника”, която работи така: вратата се отваря само с ключ отвън, а отвътре има специална дръжка, отваряща се с натискане. Тя е по цялата дължина на крилото и ако има пожар, вратата се отваря само с едно натискане. Ако хората са паникьосани, те сами ще я отворят, като се бутат в нея.

Противопожарните врати се оборудват с различни механизми. Бравите могат да бъдат електромагнитни и електромеханични. От вътрешния слой на вратата се получава добра шумо и топлоизолация.

Задължително е противопожарните врати да се сертифицират. Това важи за всички държави. Документите, които ги удостоверяват се наричат „сертификат за безопасност”. Те биват издавани от органите по сертифицирането, след като бъдат проведени специални лабораторни тестове, свързани с противопожарната безопасност.
В сертификата е обозначено времето, през което вратата е способна да спре разпространението на огъня.

Добре е да не забравяте, че ако поставите противопожарна врата, вие не само изпълнявате нормите и изискванията, а се грижите за собствената си и чуждата безопасност. По този начин можете да спасите ценни за вас предмети и дори да предотвратите нещастен случай, в който да има отнет човешки живот.

Share Button

leave a reply