Монтаж на интериорни и входни врати

За поставянето на нова вътрешна или външна врата обикновено не се изискват прекомерно много усилия, но са необходими поне двама души с достатъчно умения и опит в тази сфера. Лошото или неправилно монтиране на една врата не само нарушава естетическия й вид, но възпрепятства нормалната употреба и скъсява живота й.

Montaj na interiorni vrati
Монтаж на вътрешни интериорни врати

При поставянето на нова интериорна врата трябва да се вземат предвид няколко основни неща: Първо, необходимо е да се извърши демонтаж на старата врата – чрез повдигане се откача крилото от пантите, след което касата се сваля от стената. При интериорните врати това става сравнително лесно с помощта на щанга или друг подобен инструмент, но не такава е ситуацията при входните врати и понякога (в някои стари панелни блокове) при вратите за баня. Техните каси не са дървени, като тези на вътрешните врати, а са метални, заварени за арматурните елементи в стената, което налага използването на къртач и флекс. С тези машини трябва да се борави изключително внимателно, за да се намалят щетите и да се улесни последващият монтаж на новата врата.

Вторият ключов момент е в прецизното оразмеряване– важно е отворът за вратата да бъде точно измерен предварително, за да не се налагат корекции. При входните врати разкъртването на отвора дава известна свобода, но при вътрешните размерът е точно определен (разбира се, в съображение влизат и индивидуалните желания за промяна в размера на наличния отвор, но това не намалява необходимостта от точно измерване, планиране и проектиране).

Третият изключително важен фактор за правилен монтаж на вратата е нивелацията – това е особено важно при поставянето на нова входна врата – ако при поставянето на касата тя не се нивелира, това ще доведе до изкривяване на пантите и увисване на крилото. Между него и касата ще остава свободно пространство и вратата няма да се затваря плътно, като малките на пръв поглед отвори се увеличават с течение на времето до степен затварянето на вратата да стане невъзможно. Освен това по този начин се нарушават шумо- и топлоизолиращите свойства на вратата, и не на последно място – естетиката на помещението.

Освен тези, съществуват и някои други тънкости при монтажа на врати, които не са по силите на всеки. Затова фирма Борман Комерс предлага на своите клиенти монтаж на врати от опитни специалисти, разполагащи с голяма доза професионализъм и сръчност, оборудвани с всички необходими инструменти. Услугата се извършва в подходящо за клиента време, като неудобствата за него и околните са сведени до възможния минимум (не се вдига шум между 14ч. и 16ч., не се оставят боклуци и следи от извършваната дейност в жилището или в общите части на кооперацията, микробусът за доставка се паркира така, че да не пречи на движението на автомобили и пешеходци и т.н.). Извършва се бърз и качествен монтаж, с който се гарантира максимална продължителност на експлоатационния срок.

Share Button

leave a reply