Как да украсяваме вратите

Съвременните модели интериорни и входни врати могат да бъдат толкова красиви сами по себе си, че не се нуждаят от никакви украси. Единствено желанието на техните собственици за разнообразие и персонализация би могло да наложи поставянето на някакви допълнителни естетически елементи в ежедневието. Когато има специални поводи обаче нещата стоят по съвсем различен начин – тогава украсата е задължителна, за да носи духа на празника. Прикриването на дребни дефекти също е честа причина за „обогатяване” на визията, както и добавянето на несвойствени функции (например поставянето на закачалки ).

interiorna-vrata-darvoНезависимо от това каква украса се слага и защо, премахването й не трябва да оставя трайни следи по повърхността на вратата. Именно в това се крие тайната на добрата декорация – да може да се променя според настроенията и обстановката. Най- често използваното средство за закрепяне на всякакъв вид украса е прозрачното тиксо – здраво е, незабележимо, и практически универсално. В повечето случаи се премахва без поражения, но все пак трябва да се внимава – ако бъде оставено за продължителен период от време или ако бъде изложено на пряка слънчева светлина, лепилото му може да остави грозни следи, неподатливи на почистване. Освен това ако вратата има покритие с боя или лак, съществува възможност част от него да се отлепи заедно с тиксото.

Двойнолепящият скоч също се радва на голяма популярност. Свалянето му е малко по-трудно, но пък почти винаги се отстранява без остатък (независимо от условията). Идеален вариант за декориране на метални врати са магнитите – бързо, удобно, и без никакъв риск от поражения за подлежащата повърхност. Трудността при тях се изразява в закрепването им за желаната украса (чрез залепване, зашиване и всякакви други оригинални методи). Съществуват и универсални прикрепващи елементи, наподобяващи пластелин, които могат да се закрепват за абсолютно всичко – дърво, метал, пластмаса, дори хартия, без да причиняват повреди при отлепване. По своята същност те са синтетични полимери и са напълно безвредни при употреба.

Абсолютно недопустимо е използването на карфици или кабърчета за закрепване на украса върху врати от податливи материали – естествена дървесина или MDF. Те грубо нарушават целостта на външното покритие и оставят трайни следи върху повърхността, които не могат да бъдат заличени. Употребата на различни лепила и други аналогични субстанции също не е желателна, тъй като пълното им отстраняване е почти невъзможно, а и някои от съставките им могат химически да увредят покритието (без значение дали е ламинат, фурнир или друго). Такива методи за декорация могат да бъдат прилагани само в случаи, когато се налага трайна промяна във външния вид на вратата и не се предвижда премахване на новопоставените елементи.

Share Button

leave a reply