Кое прави противопожарните врати устойчиви на огън?

Съвременните дизайнерски и технологични решения позволят съчетаването на топлина и уют с практичност и функционалност, немислими до преди няколко години. Красивата и елегантна визия вече е достъпна не само за интериорните врати, но и за тези със специално приложение, каквито са противопожарните врати например. Грозните и тежки метални врати са заменени с по-тънки, леки и удобни, както и далеч по-добре изглеждащи такива, които по нищо не се различаватот стандартните вътрешни или входни врати.Това се дължи на факта, че защитата от огъня вече не се изчерпва само с желязо и стомана, а може да включва материали като дърво, стъкло и др.

pojaroustoichivi-vrati
Двукрила пожароустойчива врата, с вградени антипаник дръжки. Подходяща за складови помещения и обществени сгради с голям човекопоток.

Но как е възможно пожарозащитни врати да се изработват от горим материал – кое ги прави устойчиви на огън? Отговорът е прост – пълнежът и покритието. Докато металните врати сами по себе си са негорими, то дървените имат нужда от нещо, което да ги превърне в такива. Това е минералнта вата, която практически е незапалим материал. Тя се поставя като пълнеж между двете дървени плоскости и по този начин се формира крилото на вратата. Покрива се с температуроустойчива боя или лак и е готово за експлоатация. „Сандвич”-моделът въпрепятства възпламеняването на вратата, като ако бъде засегната от огъня, тя изгаря частично само от вътрешната страна, тъй като изолационната вата пречи на по-нататъшното разпространение. Външното покритие е просто допълнителна защита,но няма решаваща роля. Металните врати също имат пълнеж от каменна вата, която има звукоизолираща функция и предпазва външната повърхност на вратата от прекомерно нагряване в случай на пожар.

При пожароустойчивите врати със стъклени елементи защитата се дължи и на специалния вид на стъклото – то е армирано с тънка метална мрежа, която го задържа цяло дори при екстремно повишаване на температурата, за разлика от обикновеното стъкло, което се пръска на милиони малки парченца, изключително опасни при възникване на подобно бедствие.

Огнеустойчивите врати имат и още една важна характеристика, от която до голяма степен зависят защитните им свойства: уплътненията. Голяма част от стандартните интериорни врати не притежават такива, а повечето входни врати са оборудвани с тънки гумени ленти за по-лавно и тихо затваряне. При противопожарните врати уплътненията са от специален саморазширяващ се материл, който многократно увеличава обема си при интензивно повишаване на околната температура. По този начин при възникване на пожар те бързо набъбват и запушват плътно фугите между крилото и касата на вратата, като спират разпространението на дима и на горещия, замърсен въздух.

Благодарение на тези иновативни решения, пожарозащитните врати вече предлагат не само сигурност, но и естетическа наслада за своите собственици.

Share Button

leave a reply