А и Б за вратите

Какво е врата?

vhodna-vrata-bialaВратата е съоръжение за отваряне и затваряне на входове. Обикновено смятаме за врата само тази част, която отваряме с помощта на дръжката. Това всъщност е само крилото. А вратата е неразделна система от крило, панти, брава, дръжка и съвсем не на последно място по важност – каса. Касата на вратата е тази част, която минава по контура на отвора за влизане и излизане. Касите могат да бъдат по-широки или по-тесни, с первази или без первази, но винаги, за да има врата, трябва да има и каса.

Какви видове врати има?

Според предназначението си вратите са външни – входните врати към жилища, офиси, гаражи, пристройки и т.н. и вътрешни или интериорни – вратите между отделните помещения в сградите.

Какво значи зидарски отвор и светъл отвор на вратата?

Зидарски е отворът, оставен в стената, където ще има врата. Неговите размери са много важни при проектирането, избора и монтажа на вратите. Зидарският отвор е различен от “светлия отвор” – който представлява максималните размери на преминаване при вече монтирана отворена врата.

Колко трябва да бъде отворът на преминаване на вратите?

За входни врати – 90х200 см., за вътрешни врати – 80х200 см., за сервизни помещения – 70х200 см.

Какво представляват съкращенията ПДЧ, ЕмДиЕф (MDF) и ЕйчДиЕФ (HDF)?

ПДЧ означава пресовани дървесни частици – ситни дървесни частици са слепени под високо налягане и с помощта на високотехнологични слепващи агенти, за да се получат плоскости с приложение в мебелната индустрия.

MDF означава плоскост произведена на принципа на по-горе описаните ПДЧ, но със средна плътност, която придава олекотеност, без да се прави компромис в качеството и здравината на материала.

HDF плоскост, при която дървесните частици са с по-висока плътност, за в случаи, когато е необходима още повече здравина и устойчивост, като теглото на тези материали е по-голямо.

Изборът на един или друг вид материал зависи от това дали става дума за външна или вътрешна врата. Покритията върху различните материали могат да бъдат най-различни – боя, фурнир, фолио, ламинат и др., в зависимост от търсения естетически или икономически ефект.

Има ли значение накъде се отваря вратата?

От значение е само предпочитанието на потребителите. Преценява се дали една врата да се отваря навътре или навън само спрямо това къде искаме да спестим място – отвън или вътре. Преценката е винаги свързана с удобството и навиците на тези, които ще ползват помещенията. Все пак, добре е вратите на бани, тоалетни и други специфични помещения да се отварят навън, за да може при възникнал проблем да се улесни излизането от тях чрез натиск върху вратата. Битува схващане, че входната врата трябва да се отваря навън, тъй като така евентуалното течение, което се образува при неблагоприятни атмосферни условия, не прониква в жлището.

Кое е най-важното при избора на вътрешна врата?

Вътрешната врата е част от интериора на дома. Те трябва да имат естетичен вид, но освен това трябва да изпълняват добре функциите си – да са уплътнени, безшумни и здрави. Освен че разделят помещенията, интериорните врати служат и за термо и шумоизолация, така че техните качества трябва да отговарят на тези им функции.

Вратата на банята може ли да е от дърво?

vrati-Porta-Doors_Page_2Най-добре е да бъде от водоустойчив материал като алуминия или ПВЦ. Дори да не е директно обливана с вода, вратата на банята е изложена на влага и би могла бързо да се амортизира – да стане трудна за употреба и направо грозна.

Какво е блиндирана врата?

Това е бронирана врата, поставена като преграда пред опитите за проникване с цел кражба или други нежелани действия в жилището, магазина или офиса. Тези врати са от метални конструкции, с усилващи шипове около пантите, в комбинация със стоманени листове и заключващи системи с висока степен на сигурност.

Какво да бъде покритието на външните врати?

Дъждът, снегът, слънчевите лъчи и промените в температурата могат да увредят сериозно функционалността и естетичността на вратата, която е изложена на атмосферни влияния. Ето защо поне металните части трябва да са с покритие против ръжда, а облицовката да е водоустойчива.

Каква е разликата между “брава” и “заключащ механизъм”?

Бравата е ЧАСТ от заключващия механизъм. А заключващите механизми могат да бъдат: обикновени – обикновена брава+обикновен ключ+дръжка; касови – брава+дръжка+ключ+розетка; секретни – брава+патрон+ключ+шилд(включващ дръжка и розетка); елекромеханични, с електронно управление, електромагнитни и др.

Кой вариант на заключване е добър?

Комбинацията между секретен брониран патрон и висококачествена касова брава.

Ако ключовете се загубят, трябва ли да се сменя бравата?

При бравите със сменяем код това не е необходимо. Такива брави се прекодират, когато ключът бъде загубен или откраднат.

Има ли нужда от две брави на външната врата?

Това би увеличило сигурността и защитата от нежелан достъп.

За какво са гумените уплътнения към вратите?

Те приглушават шума при затварянето на вратата и, което е по-важно – служат като топлоизолация.

Достатъчно ли е да си запиша размерите на зидарския отвор и да отида с тях в магазина да си избера врата?

Това не е достатъчно и не е за препоръчване. При избор, проектиране и монтаж на врата, на място трябва да дойде техник от страна на съответния доставчик. Този специалист измерва дебелините на стените, проверява дали отворът е правилно отвесиран и с успоредни страни, уточнява нивото на подовата настилка, ако още не е поставена, преценява конструкцията на стените и взема най-правилното решение за размерите, материала и вида на вратата.

Share Button

leave a reply