алуминиева дограма

Грижа за дограмата

Грижа за алуминиевата и ПВЦ дограмата

прозорец от пвц дограма
Съвременен, изчистен стил на прозорците от ПВЦ дограма

Както към всяко друго нещо в нашия дом, така и дограмата ни изисква особенни грижи. Как да подходите и как да поддържате дограмата си в идеален вид ще научите сега.
Едно от най-важните неща при подръжката на дограмата е защитното фолио. Много от домакините не го премахват, което може да се окаже фатално. След известно време то ще прегори и ще се стопи от слънчевата светлина, тогава премахването става изключително трудно, а и може части от него да останат залепнали по корпуса. За премахването му не използвайте остри или режещи предмети, просто намокрете самата лепенка. По този начин лепилото ще отпусне и ще може безинцидентно да отстраните самото филио. За процеса може и да ви е от полза мека кърпа, чрез която да навлажните лепенките. След ремонтната дейност по монтирането на новата дограма, обстойо проверете корпуса за пръски от строителни материали и ги почистете основно. Остатък от строителен материал може да затрудни функционалността на прозорците и да доведе до неприятна повреда в механизмите по затварянето й.

Препоръчитлно е също, поне два пъти в годината смазвайте движещите механизми на дограмата с масло за шевни машини. Това ще улесни движението на пантите и другите механизми и ще предотврати скърцане или повреда.

Добре би било и два пъти в годината да проверявате и гумените уплътнения на дограмата. Обърнете специално внимание на тези, които са изложени на прека слънчева светлина, понеже има възможност да са изгнили или скъсани. При евентуална щета може да се обърнете към фирмата доставчик на дограмата, те могат да ви помогнат адекватно в поддръжката й.
При чистенето на прозорците и рамките обърнете специално внимание на препарат. Той не бива да садържа абразивни частици, които модат да повредят или надраскат корпуса на новата ви дограма. По този начин може да се загуби блясъка, цвета или ефекта на прозоречната рамка и да доведе до много грижи. Почиствайте рамките на дограмите с препарати в зависимост от повърхността – за дърво, пластмаса или метал, по този начин ще си спестите доста грижи.

За конденза в жилището ви мога да ви посъветвам просто да проветрявате често, да изберете удачен стъклопакет с топлоизолираща функция и при поставянето на отоплителни уреди да се съветвате със специалист, който ще ви посъветва къде в помещението ще е най-удачно да ги поставите.
Спазвайки тези простички правила, вие може дълго време да се раздвате на хубавия вид на дограмата и прозорците си.

Share Button
5/5 - (3 votes)

leave a reply