Типове интериорни врати

Има няколко типа интериорни врати на Борман, разделящи се по начина, по който работят. Независимо какъв тип са, рамките са построени винаги по един и същи начин, с изключение на някои плъзгащи се врати. Рамката се състои от подпори, каса, прегради и праг. Подпорите образуват страните и основата на рамката, а касата оказва допълнителна опора. Преградите са дървени летви, към които вратата се нагажда при отваряне.


Закачени врати
Закачените врати Борман (това са обикновените врати на панти) са стандартните врати за всеки дом. Още са познати като коридорни или проходни врати. Конвенционалните закачени врати могат да бъдат или десни, или леви в зависимост от това дали при отварянето към нас дръжката се пада отляво или отдясно. Повечето закачени врати имат една и съща проста структура, състояща се от два прелеза, които минават вертикално и два или повече, които минават хоризонтално. Закачените врати са прикрепени с две или три броя панти към рамките си.

Сгъващи се врати
Сгъващите се врати спестяват място и позволяват лесен достъп. Те са често използвани, за да се прикрие широко пространство, където врата с обикновено отваряне би била неудобна и ограничена. Монтират се в прикрепени заедно двойки и комбинират функциите на плъзгащите се и закачените врати, имайки две крайни опорни точки и горни релси.

Плъзгащи се врати
Плъзгащите врати Борман често се използват за стаи за съхранение, складове или гардеробни пространства, които имат широко входно пространство. Те са леки вътрешни врати, които се плъзгат настрани, бивайки закачени за ролки или колелца, движещи се в специална горна релса. Обикновено са монтирани в комплект от три врати, които се припокриват една друга, за да позволят достъп. Тези врати не се разтварят и поради това не пречат на други елементи в стаята. Въпреки това само една част от отвора може да е достъпен в определен момент. Такива покрити с огледала са много популярни за ползване при гардероби.

Врати джоб
Този тип врати са още един пример за плъзгащи се врати, които са много удобни за места, където няма пространство за разтваряща се врата. Те станаха популярни през последните няколко години. Вратата джоб се плъзга в специално инсталирано пространство в стената или т.н. „джоб“. Рамката на вратата джоб има странична подпора, която е разделена, за да прибира вратата и горна подпора с релса, построена в нея. На горната част на вратата са монтирани ролки, които се плъзгат по релсата. Предлагат се като единични или двойни врати.

Френски врати
Ако се интересувате от нещо по-ефектно и драматично за дома си, френските врати Борман България са правилният избор. Този тип врати са окачени на пантите, които са инсталирани от всяка страна на отвора и се разтварят една към друга, като се срещат в центъра. Когато и двете врати са отворени, те предлагат неподправена и широка гледка, било то навън или към друга стая.

Двойно сгъващи се врати
Двойно сгъващите се врати не са нищо по-различно от комплект врати, които са закрепни с панти заедно и се сгъват една в друга. Тези врати са обикновено монтирани на релса, която виси отгоре. Тези врати най-често се използват за места като перално помещение, килер и гардероб.

Датски врати
Датските врати са лесни за различаване, благодарение на техния специфичен дизайн. Те са разделени хоризонтално и имат отделни панели за горната и долната си част. Такава врата може да е добра опция за стаи като кухнята например. Също може да се използва за външна врата.

Ролкови врати
Ролковите врати или по-познатите ни гаражни врати са разделителни врати, които обикновено се използват за гаражи и складове, но могат също да бъдат особено стилни като допълнение към интериора на всекидневна стая. Може да използвате ролкова врата, за да разделите вътрешната част на всекидневната от терасата или градината.

Осева врата
Вратата тип опорна точка се отваря и върти, окачена на две метални оси, намиращи се отгоре и отдолу на вратата. Това е много елегантна и опростено изглеждаща тип врата и тя няма никакви дръжки. Минималисткият дизайн и структура я правят перфектна за съвременни постройки с модерна и смела визия.

Share Button
Rate this post

leave a reply