Интериорни врати с дървен фурнир

Нещата трябва да бъдат наясно, когато става дума за покритието на вратите.

Общият проблем, с който се сблъскваме при дървените врати са обаждания от хора, които са купили фурнировани дървени интериорни врати, след което от етикета на изделието получават информация да бъдат внимателни с някои видове финално покритие. Понякога предупреждение за специфични продукти, например Датско или Тиково масло, както и за други видове дървено масло. Друг път предупрежденията на производителя обхващат цяла гама от продукти, включително масла, лакове и восъци. Но дали това наистина означава, че не могат да се използват тези продукти и ако е така, рискуват ли да увредят дървото?

Първо да разберем какво е фурнир?

Фурнированите дървени врати обикновено са изработени от кухо или масивно дървено ядро. Ядрото е обикновено плоча от частици или дървесни влакна със средна плътност, AKA MDF. Слой от висококачествен дървен фурнир е положен към ядрото на врата посредством мощни лепила и спойващи вещества. Качеството на модерните фурнировани врати обикновено зависи от вида на сърцевината, вида на дървения материал и дебелината на облицовката.

За масовото производство на 20-ти век

Дървен фурнир е бил използвани в продължение на векове за производство на висококачествени покрития. Но производството става масово в периода от средата до края на 20-ти век качественият продукт става по-евтин, фурнирът изтънява,  а  лепилата – по-здрави. При използването на някои нови продукти се получава отлепване при екстремни температури или използването на неподходящи продукти. Ето защо толкова много производители днес включват предупреждения за своите изделия.

Повече от 90% от фурнированите врати днес идват от Далечния изток. Смятаме, че е много вероятно всички производители от Далечния Изток да са заимствали от един голям оригинален производител предупрежденията за позволените и непозволени продукти за вратите без да проверят дали наистина има риск. За по- голяма сигурност, пазарувайте подобни изделия директно от производителя, който знае какво ви продава и може да ви посъветва експертно как да се грижите за изделието. На всички професионалисти им е ясно, че восъците, лаковете, маслата, боите и така нататък не проникват по-дълбоко от 1 мм във фурнира.

Защо дебелината на облицовката е от значение?

В действителност, модерният фурнир рядко е по-малко от милиметър дебелина и защото модерните дървени облицовки никога не проникват повече от милиметър в повърхността на дървото, има много малък шанс за тях да взаимодейства с лепилото, което залепва фурнира до сърцевината на вратата. С една дума, няма опасност покритието за подейства на лепилото и да предизвика отлепване на фурнира.

Винаги се интересувайте за материала, от който са изработени вратите, които купувате и как можете да ги запазите дълго време в добро състояние.

Share Button
5/5 - (1 vote)

leave a reply