Входната врата и нейният труден избор

Входната врата е едно от най-важните неща в дома – пазител на вашето огнище.

Какви врати да избирате

Основните материали, използвани за входните врати, са метал, дърво и комбинации от двата с фурнир и дървесни частици.

vhodni vrati i interior
Надеждна входна врата от Полша

Цялостното платно е по-надеждно, отколкото с шевове. Вратите са по-скъпи. Обшивката на дървените платна с листа от фурнир или частици до някъде решава този проблем.

 1. Стоманената врата е по-практична. Проблемите с нея са по-малко. Дървената врата се бои от влагата и студа, но притежава по-добра звуко- и топлоизолация. Това не е проблем за металните врати. Обличат се допълнително.
 2. Отделете внимание на елементите – ключалки, шпионки за наблюдение, резета. Пантите трябва да са минимум три и повече. Поставете поне две ключалки, при това разнотипни.

 

Стоманена входна врата

Стоманената врата притежава по-добри защитни качества.

Металната врата има два (или три) стоманени листа – лицев, тилен и вътрешен. Предният трябва да бъде цял.

Всеки стоманен лист има определена дебелина. От това зависи неговата здравина. Минималната дебелина на лист е 1,5 мм. Увеличената дебелина прави вратата по-тежка. Тази врата се закрепва на лостове.

vhodna-vrata-biala
Входните врати на StarCelikKapi, Турция, са оребрени надеждно.

Важен елемент в металната врата е ребрата на твърдост. Стоманеният лист е гъвкав, ако не е валцуван. Не е твърд и се огъва. Твърдостта придава на вратата еластичност и здравина. Произведени са от качествен материал. Всяка метална врата има минимум две вертикални и две хоризонтални ребра на твърдост. Изпълнени са във форма на буквите Z или П.

Ребрата на твърдост изпълняват следните функции:

 1. придават еластичност и твърдост на платната. Създава се празнина, която се запълва със специален материал, добавящ още необходими свойства;
 2. ребрата на твърдост служат за закрепване на ключалката. Често при поставянето на ключалката се изрязват и губят част от свойствата си;
 3. ребрата на твърдост създават определена дебелина на вратата.

 

Детайли на вратата

Панти – един от най-уязвимите елементи във врата. Те могат да се счупят или да се срежат. Количеството на пантите зависи от тежестта на входната врата и употребата й. Поставете две панти при врати до 70 кг. Ако масата е по-голяма, то пантите трябва да са 3 или 4.

Бравата – преграда срещу злоумишленика по време на взлом. Отчетете, че съвършено надеждни брави не съществуват.

Най-популярните за входна врата се явяват следните типове брави:

 1. Цилиндрова, по-тънък механизъм. Отличителна особеност – при загуба на ключ е достатъчно да смените само неговата секретна част. Цилиндровите брави са три вида – с ниска, средна и висока секретност. Секретността определя тяхната надеждност. Предлагат се дву- и трицилиндрови брави, с различни заключалки.
 2. Лостови – масивно заключване, което защитава вратата от силово отваряне. Често количеството на носачите, използвани в една брава, е 3, 4, или повече. Има варианти, в които носачите се задвижват на различни страни и повишават ефективността на бравата.
 3. Брави с компютърна кодировка (цифрова или биометрична). Предлагат висша степен на защита и не е необходим ключ за отварянето им, нещо много удобно. Недостатък – за работата им е необходим източник на ток. Без електричество работят около 2 денонощия. След това стават като обикновени брави.

При поставянето на вратата използвайте няколко брави, по възможност – разнообразни.

Не забравяйте и за вътрешната защита, тя е необходима, когато сте в дома си, през нощта. Достъпни са много видове. Отличават се с удобство и външна привлекателност.

 

Топло- и звукоизолация в дизайна на вратите

Металните врати имат празнина, която се пълни с различен материал. Този пълнеж ни предоставя топло- и звукоизолацията. Той е от:

 1. минерална вата;
 2. полипропилен;
 3. пяна;
 4. стиропор;
 5. хартия;
 6. стърготини;
 7. силиконов.

Пълнителят е много важен елемент. Той влияе на топло- и звукоизолацията и теглото на вратата. Определя нейната огнеустойчивост и токсичност. Интересувайте се от това, което се намира вътре във вашата врата. То може да ви струва комфорта и уюта, а понякога даже и здравето.

Немаловажен елемент при външното оформление е обвивката на металната врата. Тя определя естетичността и влияе на изолационните характеристики. Понякога е трудно да изберем входна врата, но въпреки всичко – ще се справите!

Възможна е обвивка от следните материали:

– Меки материали. Основно се употребява кожен винил. Между него и платната на вратата се поставя пяна.

– Панели от МДФ или дървена ламперия. Има много високи показатели на топло- и звукоизолация. Панелите се скриват от лак, който удължава срока за употреба на вратата и подобрява защитните й характеристики.

– Антивандална лента. Може да се постави сама или да се положи върху МДФ или дървената ламперия. Притежава повишени защитни и огнеустойчиви свойства.

– Натурално дърво. Притежава повишена топло- и звукоизолация. По повърхността на натуралното дърво може да се постави лак или антивандална лента. Притежава всички преимущества на дървената врата.

– Оцветяване – прахово боядисване – най-евтиният вариант за обработка на метални врати. Не всички видове стомана се поддават на боядисване. След боядисването, вратите притежават естетичност и антикорозийност. Преимуществата са, че с това покритие може да нанесете всякаква рисунка.

Вратите притежават не само защитни функции. Те са важен елемент от интериора, в който не трябва да се пренебрегва естетичния вид.

Share Button

leave a reply